Två i ett

En sak som jag har en speciell fascination för är 2 i ett-saker, saker som kan användas på mer än ett sätt. Ett klassiskt exempel på en sådan produkt är bäddsoffan. En bäddsoffa kan fungera som en soffa på dagen och som en säng på natten. Ursprunget till bäddsoffan är enkelt: förr i tiden var vi riktigt trångbodda och behövde utnyttja utrymmet i våra bostäder maximalt. Bäddsoffan var då en perfekt lösning. Så är också fallet för många två i ett-saker: nöden är uppfinningarnas moder helt enkelt.

bäddsoffa

En helt annan variant av två i ett är dual boot, att helt enkelt ha två olika operativsystem på en och samma dator. Vanligtvis då Windows och Linux (vilket jag kör med). Där är det inte så mycket nöden som ligger bakom, utan ett mer praktiskt behov. Linux har en massa olika fördelar, men saknar vissa saker som finns i Windows. Främst då spel, men även viss programvara. Wine, programmet som emulerar Windows på Linux, fungerar visserligen bra, men det finns definitivt en massa olika problem, bland annat då en prestandaförsämring i och med att det rör sig om emulering.

Men den roligaste två i ett-saken över huvud taget är nog amfibiebilen. Det är en uppfinning som länge fascinerat mig – en bil som även kan fungera som båt. Det är något coolt och spännande med idén, som hämtat från en James Bond-film, ungefär. Något som skulle vara ännu häftigare är om amfibiebilen blev till tre i ett och även kunde flyga. Men det kommer vi nog tyvärr att få vänta ytterligare ett decennium eller två på. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.