Nyårslöftet: nyttigare mat

Det är inte nyår än, men jag vet redan vad mitt nyårslöfte kommer att bli. Jag ska börja äta nyttigare. Det är inget jag direkt längtar efter, men efter att det på sista tiden har blivit väldigt mycket skräpmat och andra dåliga matval så känner jag att det inte finns något alternativ. Min kropp har börjat säga ifrån. Jag känner mig trött och orkeslös, jag har gått upp i vikt och jag har fått problem med magen. Jag måste helt enkelt ta tag i maten och det finns inga genvägar, så det här är vad jag måste göra:

– Äta mer frukt och grönsaker
– Äta mindre rött kött
– Minska portionerna
– Dricka mer vatten
– Dra ner rejält på godis och läsk

Det låter ju ganska enkelt men jag vet att det kommer att vara en stor omställning. Att ändra allt på en dag kommer inte att gå och jag tror inte att det är så bra heller, så det får bli en gradvis förändring. Det är också bättre ur den aspekten att målet är att skapa nya vanor, och vanor tar lång tid att skapa. Man kan hålla vad som helst en kortare tid, men för att det ska fungera i längden gäller det att man gör det till en naturlig del av livet. Så jag tänker mig att jag i januari ska börja vägen mot mitt ”nya liv” och den första februari ska jag ha fasat ut det dåliga så pass mycket att jag kan köra igång en detox-kur för att kickstarta mitt nyttiga ätande ännu mer. Det handlar ju om att rensa ur slaggprodukter och liknande. Det kan ni läsa mer om på den här länken till Svensk Hälsokost.

Träningen
Jag vet att många kommer att säga att träning är en viktig del i att leva hälsosammare och det är jag helt medveten om, men i dagsläget tränar jag inte så mycket och jag tror att det blir en för stor omställning om jag både ska börja äta nyttigt och börja träna ordentligt på samma gång. Därför har jag bestämt mig för att jag ska ta tag i maten först, för den känns mest akut. Och när jag sedan har kommit igång med en nyttigare diet så jag kan ta tag i träningen då. Jag vill ju lyckas med det här och då kan jag inte ta på mig för mycket på en gång. Så en sak i taget får det bli.

Varför börjar jag inte nu direkt?
Att säga att man ska börja sitt ”nya liv” på måndag eller efter nyår är kanske inget att eftersträva, för varför ska man vänta? Det är ju egentligen bara att komma med undanflykter och skjuta på det. Man kan lika gärna börja nu, idag. Men det finns faktiskt en anledning till att jag börjar efter nyår, och det är dels att jag vill ha lite tid på mig att mentalt förbereda mig på det här, och också att förbereda mig i form av att läsa på och lära mig om vad jag ska äta, kolla recept och så vidare. Och en annan anledning är att jag faktiskt vill kunna njuta av julen först. Jag vill kunna ta vad jag vill på julbordet och godisfatet. Däremot ska jag inte frossa och äta onödiga mängder. Jag ska äta med måtta, så det blir ändå en liten förändring redan nu.

Önska mig lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.