Landa på en komet!

Om du av något outgrundlig anledning har missat det kanske största som har hänt inom rymdforskningen på mycket länge, så ska jag berätta lite kort om det för dig här. Det är nämligen så att den Europeiska rymdorganisationen (alltså inte amerikanska NASA) har lyckats med något som vi enbart har sett på film tidigare. Säkerligen har de flesta sett Armageddon, där Bruce Willis skickat upp i rymden för att landa på en komet och spränga den. Nu har vi gjort det i verkligheten. Visserligen utan både Bruce Willis och sprängmedel, men ack en fantastisk teknisk pryl, sonden Philae, som efter 10 års resa äntligen har satt ner sina landningsställ på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Ni hörde alltså rätt. Vi, mänskligheten, har lyckats att planera en tio års lång landningsprocedur på en komet som rör sig i extrem hög hastighet. Låt det sjunka in lite. Det här visar att vi kan göra de mest fanatiska saker, bara vi får möjligheterna till det. Philae resa är dessutom väldigt imponerande. Under sina tio år har den tagit flera varv runt både planeten Mars och Jorden, för att genom sina svängar öka hastigheten, för att slutligen komma ikapp kometen och undersöka den.

Anledningen till att vi har landat en sond på en komet är för att den består till stora delar av is. På precis samma sätt som gammal is berättar en historia om vår egen planet och hur förhållandena var här, kan isen i kometen berätta en historia om universum, med tanke på att isen är otroligt gammal. Samtidigt finns det en teori om att kometer har fört med sig själva byggstenarna till liv på planeter. Läs mer här om fantasiska Rosetta och Philae.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *